Ole Bull - Himmelstormeren (2007)

Ole Bull - Himmelstormeren (2007). Kinodokumentar om Norges første verdenstjerne (93 min.).

 

Ole Bull var Norges første superstjerne. Han turnerte verden rundt med fiolinen i femti år og forførte publikum med sitt magiske spill, enten det var fra toppen av Kheops-pyramiden i Egypt eller i konsertsalen i Havana. Bull var feiret som «Nordens Paganini» og skapte sensasjon da han overgikk legenden Paganini og spilte firstemt på én fiolin.

 

Ole Bull levde grenseløst, han er sannsynligvis den eneste nordmann som har opplevd å få badevannet sitt solgt i parfymeflasker til fansen. Han grunnla sin egen koloni i Amerika, og i Bergen satte han i gang det første norske teater. Her hyret han inn den til da unge og ukjente Henrik Ibsen som forfatter og instruktør. Da Ibsen seinere skrev «Peer Gynt», brukte han i flere scener Ole Bulls liv som inspirasjon.

 

Fortellingen om Ole Bull er historien om det mest eventyrlige livet noen nordmann har levd. Hans talent og ufattelige utstråling ga han et liv med store triumfer, penger, makt og dramatiske kjærlighetshistorier. Men medaljen hadde også en bakside: mislykkede investeringer og et vanskelig familieliv.

 

Ole Bulls begravelse var den største Norge hadde sett. Fjorten dampskip fulgte kisten inn mot kaien i Bergen.

 

Med fantastisk musikk spilt av en av vår tids fiolinstjerner, Henning Kraggerud, kaster denne dokumentaren lys over himmelstormerens liv ved 200-årsjubileet i 2010.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved